Belastingvoordeel Consumenten

Belastingvoordeel

Als particulier kunt u de BTW voor de aanschaf én installatie van uw zonnepanelensysteem terugvragen bij de belastingdienst. Dit scheelt u een aanzienlijk bedrag. Voor een gemiddeld systeem kan dat oplopen tot zo'n duizend Euro. Zo is uw systeem nog sneller terugverdiend! Hoe het werkt leest u hieronder.

 

Wat moet u doen om BTW terug te vorderen?

U moet er even wat voor doen, maar het loont zeker. Schaft u zonnepanelen aan, dan mag u zich bij de belastingdienst laten inschrijven als 'BTW-ondernemer'. U levert immers niet-gebruikte zonnestroom terug aan uw energieleverancier. Nadat u de BTW heeft terugontvangen, vraagt u ontheffing aan, zodat u de gebruikelijke administratie niet hoeft bij te houden.

Stap 1
Registratie bij de belastingdienst

 • U levert regelmatig uw niet gebruikte stroom aan uw energiebedrijf dan ontvangt u daarvoor compensatie via de energierekening: door de belastingdienst kunt u dus worden aangemerkt als ondernemer.
 • Het gaat hierbij alleen om kleinverbruikersaansluitingen (3x80A)
 • U schrijft zich in als 'startende ondernemer'. U bent alleen 'ondernemer' voor de BTW, niet voor inkomsten- of vennootschapsbelasting.
 • U hoeft géén nummer aan te vragen bij de Kamer van Koophandel.
 

Stap 2
Aanvragen van de BTW-teruggaaf

 • Bent u eenmaal geregistreerd als ''ondernemer'' dan ontvangt u een BTW-nummer en mag u de BTW over de aanschaf en installatie van uw PV-systeem terugvorderen.
 • Over de opgewekte elektriciteit die u teruglevert moet u BTW afdragen (indirect via saldering op de factuur van uw energieleverancier).
 • U heeft hiervoor geen BTW-nota nodig van uw energieleverancier: u kunt voor de verschuldigde BTW rekenen met het voor uw systeem geldende forfait-bedrag (zie tabel hieronder).
 • Als BTW-ondernemer moet u per kwartaal aangifte doen (de belastingdienst stuurt u een herinnering). Dit kan digitaal via een account op de site van de belastingdienst.
 • U doet aangifte van de verschuldigde BTW over het kwartaal waarin u het PV-systeem heeft aangeschaft.
 • Hierbij trekt u de BTW volledig af als voorbelasting BTW. Het saldo-bedrag van de aangifte is het bedrag dat u terugvraagt.
 
Aantal PV-panelen
Opwekvermogen in Wattpiek per jaar
BTW-forfait
BTW-teruggaaf*
  - 2000 € 40,- € 399 - € 597
9 - 12 2001 - 3000 € 60,- € 658 - € 871
13 - 16 3001 - 4000 € 80,- € 912 - € 1.125
17 - 20 4001 - 5000 € 100,- € 399 - € 1.387
*o.b.v. adviesprijs Nefit Solarwatt zonnepanelen, exclusief installatie
 

Voorbeeld:
Voor de aanschaf en installatie van zonnepanelen heeft u een rekening ontvangen met daarop een BTW-bedrag van (bijvoorbeeld) € 800,-. U kunt het hele BTW-bedrag als voorbelasting in aftrek brengen. Uw PV-systeem heeft een capaciteit van 2.250 kWh.

Verschuldigde BTW (forfait-bedrag): € 60,-
Voorbelasting: € 800,-

Terug te ontvangen BTW: € 740,-

 

Stap 3
Aanvragen van ontheffing

 • Na ontvangst van de BTW-teruggaaf op uw bankrekening, dient u bij de belastingdienst een schriftelijk verzoek in om ontheffing van de administratieve verplichtingen. U beroept zicht hierbij op de ''kleineondernemersregeling'' (KOR).
 • De ontheffing gaat in bij de start van het jaar na het jaar waarin u uw PV-systeem heeft aangeschaft. Vanaf dat moment hoeft u niet langer aangifte te doen.
 • Tot de ontheffing ingaat moet u per kwartaal aangifte doen, zie stap 2. Dus maximaal vier keer.
 • Voorbeeld: u schaft een Nefit PV-systeem aan in mei 2014. U moet dan aangifte doen over het tweede kwartaal 2014 en verzoekt daarbij om teruggaaf van de BTW.
 • Gelijktijdig dient u een verzoek in om met ingang van 1 januari 2015 ontheffing te krijgen van uw administratieve verplichtingen. U moet dan nog voor kwartaal 3 en 4 2014 aangifte doen.

Meer over BTW-teruggaaf (Belastingdienst)

Meer over Nefit Zonnestroom (PV-systemen)