Veelgestelde vragen

CV-ketel

Kan ik via Nefit een cv-ketel of warmtepomp huren of kopen?

Ja, u kunt bij Nefit een cv-ketel of warmtepomp kopen of huren. Vraag via www.nefit.nl een offerte aan en bestel uw toestel inclusief installatie, waarbij u kunt aangeven of u wilt kopen of huren. Nefit zorgt in samenwerking met de lokale Nefit partner voor levering en plaatsing.

 

Wat is het verschil tussen de Proline en de TopLine Compact?

De ProLine-toestellen zijn de meest compacte combiketels in de markt. Prijs is in dit segment belangrijk en daarmee is bij de ontwikkeling van het toestel rekening gehouden. Dit betekent dat er een aantal punten zijn waarin de ProLine in de TopLine zijn meerdere moet erkennen.

Zo biedt de ProLine geen mogelijkheid tot het kiezen van een voorraadboiler en is er sprake van garantietermijn van 10 in plaatst van 15 jaar op de warmtewisselaar.

Voordeel van de ProLine is evenwel zijn compacte afmetingen en prima warmwateropbrengst van maximaal13 liter per minuut bij 40 graden (HRC24/CW4).

De TopLine is specifiek bedoeld voor de particuliere woning. Het toestel is leverbaar in diverse vermogensklasses (afhankelijk van de grootte van de woning) en met verschillende warmwateroplossingen. Binnen de TopLine-serie is dus altijd de juiste oplossing beschikbaar die aansluit op uw warmtebehoefte. Bijkomend voordeel van de TopLine is zijn servicevriendelijkheid, zeer stille werking en het optimaal rendement door de "twisted flow" technologie van de warmtewisselaar (15 jaar garantie).

 

Wat is moduleren?

Een modulerende ketel brandt lange tijd op een laag pitje voor het hoogste rendement. De temperatuur van de verwarmingselementen is hierdoor constanter, waardoor een gelijkmatige ruimtetemperatuur ontstaat. Dit is niet alleen comfortabel, maar zorgt er ook voor dat er minder gas wordt verbruikt en de ketel minder starts nodig heeft. Dit laatste komt de bedrijfszekerheid weer ten goede.

 

Wat is het verschil tussen de Topline-Compact en de TopLine AquaPower-modellen?

De TopLine Compact is een combi-ketel zonder warmwatervoorraad. Een goede keuze bij minder intensief warmwatergebruik. De AquaPower-modellen hebben deze voorraad wel, waardoor de wachttijd voor warmwater bij dit toestel significant korter is. In het bijzonder geschikt bij intensiever tapgedrag, zoals in de keuken veelal het geval is.

De AquaPower biedt dus gewoon meer comfort. En om het gasverbruik hoeft u de keuze voor extra comfort niet te laten. De boiler heeft een zeer goede isolatie, waardoor het gasverbruik ten behoeve van het op temperatuur houden verwaarloosbaar klein is. Bij intensieve tappingen is de AquaPower in verbruik vaak zelfs goedkoper.

Zowel de TopLine Compact als de TopLine AquaPower blinken uit in een zeer stille werking, servicevriendelijkheid en een optimaal rendement door de "twisted flow" technologie van de warmtewisselaar (15 jaar garantie).

 

Waar kan ik met eventuele problemen aan mijn cv-ketel terecht?

Raadpleeg bij storingen altijd uw installateur. Hebt u geen installateur dan kunt u op onze site een Nefit Dealer of een serviceorganisatie bij u in de buurt opzoeken (“Vind een Nefit Dealer”). In geval uw installateur onverhoopt hulp nodig heeft bij het oplossen van een probleem, dan staat onze Helpdesk Installateurs voor hem klaar om telefonische ondersteuning te bieden. Mocht blijken dat het probleem, ondanks de hulp van onze Helpdesk, niet is op te lossen dan kan uw installateur verzoeken om een monteur van Nefit.

Vind een Nefit Dealer

 

Is mijn Nefit-ketel geschikt voor aansluiting op een zonneboiler?

Vrijwel alle Nefit combi-toestellen zijn geschikt om als naverwarmer van een zonneboiler te fungeren. Deze toestellen zijn te herkennen aan het NZ-label (naverwarmen zonneboiler). Dit label kunt u terugvinden in de brochure of de handleiding van de betreffende ketel.

 

Ik wil een douchetempel of stortdouche aanschaffen, werkt dat met mijn toestel?

Bij deze vraag is het belangrijk te weten hoeveel liter water per minuut bij 40 of 60 graden de douchetempel nodig heeft om goed te kunnen werken. Deze capaciteit dient binnen de specificaties van uw toestel te vallen. Heeft de douchetempel bijvoorbeeld 15 l/min nodig van 40 graden, dan dient uw cv-ketel ook minimaal deze hoeveelheid te kunnen leveren. Staat u voor de aanschaf van een nieuwe cv-ketel, dan kunt u deze specificaties van de douchetempel ook weer gebruiken bij de keuze van het nieuwe toestel. Hoeveel water een bepaald toestel kan leveren kunt u altijd in de brochures van de cv-ketels terugvinden. In genoemd voorbeeld heeft u minimaal een CW5-toestel (Comfort Warmwaterklasse) nodig.

 

Zijn de Nefit toestellen ook verkrijgbaar voor propaan?

De toestellen die Nefit levert branden af-fabriek op aardgas. De meeste modellen zijn echter achteraf geschikt te maken voor het branden op propaan. Dit geldt bijvoorbeeld voor de Nefit TopLine AquaPower / AquaPower Plus, TopLine Single (behalve HR70 en HR100), TrendLine, ProLine, SmartLine Basic en EcomLine-modellen. Het ombouwen van een toestel vereist specialistische kennis en mag daarom uitsluitend door een Nefit Servicemonteur, of door een door Nefit gemachtigde installateur worden uitgevoerd. Als uw installateur de ombouw minimaal drie werkdagen vóór plaatsing van het toestel bij Nefit aanvraagt, zorgt Nefit in de meeste gevallen voor ombouw en inbedrijfstelling op de dag van plaatsing.

 

Kan mijn Nefit-ketel worden aangesloten op een aggregaat?

Nefit-toestellen kunnen werken via een aggregaat, mits deze een gestabiliseerde spanning met een "schone" frequente van 50Hz levert. De spanning mag een variatie hebben van plus of min 10%. Raadpleeg eventueel uw installateur voor nadere informatie.

 

Installatie

Hoe vul ik mijn cv-installatie bij?

Als de drukmeter op het toestel een druk lager dan 1 bar aangeeft dan moet het toestel worden bijgevuld. U gaat daarvoor als volgt te werk.

 • Neem de netstekker van het toestel uit de wandcontactdoos. Bij de SmartLine, EcomLine Elite, TopLine, ProLine en BaseLine-toestellen laat u de netstekker in de wandcontactdoos.
 • Laat het toestel afkoelen tot een temperatuur van ca. 40 graden.
 • Sluit de slang aan op de koudwaterkraan van de waterleiding.
 • Laat de slang vollopen zodat er geen lucht in de installatie komt.
 • Sluit de slang aan op de vulkraan van de cv-installatie, deze is door de monteur meestal onder het toestel gemonteerd.
 • Wanneer uw toestel een automatische ontluchter heeft dan dient u het dopje van de automatische ontluchter een halve slag open te draaien als deze dicht zit. U kunt deze vervolgens open laten staan. De automatische ontluchter vindt u aan de bovenzijde van het toestel. Als u twijfelt, kunt u het beste even de technische documentatie van het toestel ter hand nemen.
 • Draai de waterkraan open.
 • Draai de vulkraan van de cv-installatie open.
 • Sluit de vulkraan als de druk niet meer oploopt, of als de drukmeter ongeveer 1,5 bar aangeeft.
 • Sluit de waterkraan.
 • Sluit de vulkraan.
 • Draai het ontluchtingskraantje van de laagst gelegen radiator van de cv-installatie open. Laat alle lucht ontsnappen. Draai het kraantje vervolgens weer dicht. Ontlucht alle andere radiatoren van de cv-installatie op dezelfde manier. Werk van onder naar boven.
 • Controleer of de druk op de drukmeter nog steeds boven de 1 bar is. Wanneer de druk opnieuw onder de 1 bar is gezakt dan moet de installatie nog een keer worden gevuld en ontlucht.
 • Koppel de vulslang los. Let op, er staat nog wat druk op de slang waardoor er wat water kan ontsnappen.
 • Steek de netstekker van het toestel in de wandcontactdoos. Bij de SmartLine, Elite, TopLine, ProLine en BaseLine-toestellen hoeft u dit niet te doen, omdat bij deze toestellen de netstekker in de wandcontactdoos moet blijven zitten.
Let op: Als de cv-installatie vaak moet worden bijgevuld, laat dan uw installateur de oorzaak van het waterverlies achterhalen en verhelpen. Gebruik géén lekstopmiddelen in uw cv-installatie!

 

Ik hoor ruisen in de leidingen en radiatoren, waardoor wordt dit veroorzaakt?

In veel gevallen komt dit door een hoge weerstand in de leidingen. Het cv-water wordt dan als het ware door de leidingen geperst, waardoor ruis ontstaat. Dit effect kan nog verergerd worden wanneer er (te)veel radiatoren dicht staan. Het is verstandig om uw installateur dit probleem te laten beoordelen. Uw installateur zal via installatietechnische ingrepen het probleem proberen op te lossen.

 

Hoe regelen we de vloerverwarming bij een weersafhankelijke regeling?

Klik hier om een document te downloaden waarin deze regeling staat beschreven. (PDF 0,11 MB)

U kunt dit document bijvoorbeeld gebruiken bij uw overleg met de installateur.

 

Wat is weersafhankelijk regelen?

Bij een weersafhankelijke regeling meet de kamerthermostaat de buitentemperatuur en niet de temperatuur in het vertrek. Op basis van deze buitentemperatuur zorgt de ketel voor een bepaalde cv-watertemperatuur. Hoe hoog die cv-watertemperatuur moet zijn kan vooraf worden ingesteld op een zogenaamde stooklijn. De stooklijn is in te stellen in het menu van de weersafhankelijke regelaar (zie hiervoor de handleiding van de betreffende thermostaat).

Wanneer u nu thermostaatkranen op uw radiatoren plaatst kunt u elk vertrek, onafhankelijk van elkaar, naregelen. U kunt dan door middel van die thermostaatkraan bepalen hoe warm het moet worden in die ruimte. Mogelijk dat er ook installatietechnische aanpassingen moeten worden gedaan. Raadpleeg hiervoor uw installateur.

De Nefit ModuLine 400-thermostaat is in combinatie met een buitenvoeler geschikt voor een weersafhankelijke regeling.

 

Ik heb een open haard en nu krijg ik het in de andere ruimtes in huis niet meer warm.

Omdat de open haard warmte afgeeft is er voor de ruimtethermostaat vaak geen reden meer om de ketel de opdracht te geven om aan te gaan voor centrale verwarming. Dit heeft als gevolg dat de radiatoren in huis niet meer warm worden. U kunt dit verhelpen door een thermostaat met een zogenaamde weersafhankelijke regeling te plaatsen. Zie voor uitleg over het weersafhankelijk regelen de FAQ-lijst.

 

Er worden bepaalde radiatoren niet warm of minder warm, hoe komt dat?

Dit komt meestal doordat er geen goede stroming van cv-water over de radiatoren is. Dit kan worden verholpen door de installatie waterzijdig in te regelen. In de regel worden de radiatoren die dicht bij de ketel in de buurt hangen warmer dan radiatoren die ver van de ketel afhangen. Door bij elke radiator de doorstroming zodanig te vergroten of te verkleinen kan er voor worden gezorgd dat de radiator de juiste hoeveelheid warmte afgeeft zodat de radiatoren in elk vertrek gelijkmatig worden verwarmd. Het spreekt voor zich dat deze vorm van verwarmen economischer is en daardoor dus een besparing op uw gasverbruik kan opleveren.

 

Kamerthermostaat

Werken de Nefit ModuLine thermostaten op alle cv-ketels?

De huidige Nefit ModuLine100-400 serie thermostaten zijn ontwikkeld voor de modulerende Nefit-ketels uit het huidige assortiment. Nefit gebruikt hiervoor een eigen communicatie-protocol, waardoor de ketel in staat is te moduleren op ruimtetemperatuur. Zie voor uitleg over moduleren de FAQ-lijst.

Ketels van een ander merk kunnen niet met dit signaal communiceren. Dit is meestal ook het geval bij oudere toestellen en toestellen die niet modulerend zijn zoals de Nefit Turbo. Op de Nefit Turbo kunt u daarom alleen een zogeheten aan/uit-thermostaat met potentiaalvrij schakelend (maak)contact aansluiten. Nefit zelf heeft geen aan/uit thermostaten in het assortiment. U kunt deze thermostaten echter kopen bij elke erkende installateur of bij de lokale bouwmarkten.

Bekijk productoverzicht

 

Kan ik een Open Therm thermostaat aansluiten op mijn Nefit ketel?

Ja, afhankelijk van het toesteltype kunt u een Open Therm thermostaat gebruiken voor uw Nefit HR-ketel. Raadpleeg de Nefit Dealer voor advies, of bel met Nefit Consumentenservice.

Contact Nefit

 

Het lukt niet om mijn ModuLine 300/400-thermostaat handmatig te bedienen. Hoe kan dat?

Meestal is dit het gevolg van een niet of niet goed gesloten klepje. De thermostaat heeft namelijk twee bedieningsniveaus. Met gesloten klepje is bedieningniveau 1 actief. U kunt dan instellingen verrichten met de drukknoppen aan de rechterzijde. Door het klepje te openen activeert u bedieningsniveau 2. Nu is het mogelijk instellingen te verrichten met de knoppen onder dit klepje.

Bekijk gebruikershandleiding (PDF 5,71 MB)

 

Ik heb een ModuLine 30 en er staat continu een maantje in het display. Wat is er aan de hand?

Het maantje in het display van de ModuLine 30 geeft aan dat de thermostaat in de nachtstand staat. Ook wel ECO genoemd. Standaard staat de ECO temperatuur ingesteld op 16 graden. Wanneer u de ModuLine 30 via het klokprogramma wilt laten werken dan zal de grote temperatuurinstelknop helemaal naar beneden moeten staan (tegen de aanslag). Wanneer dit niet het geval is, zal de thermostaat denken dat u een temperatuur lager dan 16 graden instelt (16 graden). Gevolg is dat er een maantje in beeld blijft staan.

Soms kan ook vervuiling van de interne potmeter de oorzaak zijn. Door de grote knop van de thermostaat te trekken, de potmeter schoon te blazen en daarna de instelknop er weer op te klikken is veelal het probleem verholpen.

Bekijk gebruikersinstructies (PDF 0,41 MB)

 

Warmtepomp

Wat is COP?

COP staat voor Coëfficiënt of Performance. Deze aanduiding geeft het rendement van een warmtepomp systeem weer. Een COP van 4 bijvoorbeeld, betekent dat het systeem 4kW aan energie levert voor iedere kW energie die erin gestopt wordt.

 

Is het makkelijk om zonnecollectoren later toe te voegen?

Ja, maar dan moet er vooraf gekozen zijn voor een binnenunit die hiervoor geschikt is (TowerSolar).

 

Kan een warmtepomp direct warm water produceren?

Nee, de EnviLine warmtepomp maakt gebruik van een voorraadboiler voor warm water. Het water in deze tank wordt echter wel constant op de gewenste temperatuur gehouden. Zo kunt u een warme douche of bad nemen wanneer u wilt!

 

Kan ik een warmtepomp combineren met (bestaande) radiatoren?

Dat is niet aan te raden. Ideaal zijn verwarmingssystemen die werken met een watertemperatuur tot 35°C á 45°C. Een zogenaamd lagetemperatuur (LTV) syteem, zoals vloer- en wandverwarming en sommige convectoren, zorgt voor een optimaal rendement.

 

Neemt een warmtepompinstallatie veel ruimte in beslag?

Een warmtepompsysteem neemt meestal meer ruimte in beslag dan een cv-ketel. Dit komt onder andere omdat een warmtepomp altijd een boiler – los of geïntegreerd - nodig heeft voor het warme water.

 

Is onderhoud aan een warmtepompinstallatie noodzakelijk?

Een jaarlijkse controle van de warmtepomp installatie is zeker aan te bevelen. Maar omdat een warmtepomp minimaal onderhevig is aan vervuiling en slijtage zijn de onderhoudskosten laag.

 

Wat is de levensduur van een warmtepomp?

De verwachte levensduur van een warmtepomp bij normaal gebruik is 15 jaar. In de praktijk zien we dat veel warmtepompen het ook langer volhouden, tot wel 25 jaar.

 

Wat voor comfort kan ik verwachten van een warmtepomp?

Een warmtepomp geeft de hoogste comfortbeleving van alle verwarmingssystemen mits gecombineerd met vloer en/of wandverwarming. Dit geldt ook voor het koelcomfort. Bovendien verbetert een warmtepomp het woonklimaat omdat de luchtkwaliteit verbetert door minder zwevend stof.

 

Kan een warmtepomp zonder bijverwarming een woonhuis verwarmen?

Ja, maar dit is afhankelijk van de isolatie en het temperatuurtraject waarop de installatie is uitgelegd. Als er voldoende vermogen kan worden afgegeven met een watertemperatuur van 40°C á 45°C, kan de warmtepomp zonder bijverwarming (monovalent) werken. Wel kan het rendement (COP) lager zijn als het systeem werkt met een hogere watertemperatuur (> 35°C ). Raadpleeg altijd uw adviseur en laat een goede warmteverlies-berekening maken.

 

Waarom hoor je zo weinig over warmtepompen?

In Nederland is de cv-ketel de belangrijkste verwarmingsbron. De warmtepomp wint de laatste jaren terrein. Naar schatting zijn in Nederland inmiddels meer dan 200.000 warmtepompen geplaatst. In de Scandinavische landen, Duitsland en Oostenrijk worden warmtepompen al vele jaren veelvuldig en met groot succes toegepast.

 

Algemeen

Welke garantievoorwaarden hanteert Nefit?

Bij uw toestel is een garantiekaart geleverd. Daarop kunt u de garantievoorwaarden en bepalingen lezen. Hieronder kunt u door op de link te klikken de garantiekaart downloaden.

Download garantiekaart. (PDF 0,51 MB)

 

Wat houdt het Onderdelen Garantie Plan in?

U kunt bij de meeste Nefit Dealers een zogeheten Onderdelen Garantie Plan afsluiten. Dit is een verlengde garantie van 7 of 12 jaar, gerekend vanaf installatiedatum. De vervangende onderdelen krijgt u in die periode dan gratis. De verlengde garantie kunt u regelen bij de Nefit Dealer die het Onderdelen Garantie Plan tegen geringe kosten verkoopt. U regelt de verlengde garantie bij voorkeur direct bij aankoop van uw cv-ketel of uiterlijk binnen 2 jaar na installatie. Dan weet u zeker dat u in de toekomst niet voor financiële verrassingen komt te staan. Voor meer informatie met betrekking tot instapkosten, voorwaarden en bepalingen kunt u terecht bij uw Nefit Dealer.

Download de folder (PDF 1,31 MB)

 

Waarom een Nefit zonneboiler?

Nefit zonneboilers zijn gemaakt voor het Nederlandse klimaat. Een Nefit zonneboiler werkt 365 dagen per jaar, dus ook in de winter. De hoogste opbrengst is hiermee gegarandeerd.

Het principe berust op een continu gevuld systeem met een vorstbeschermingsmiddel. Dit in tegenstelling tot de meest gangbare systemen die volgens het leegloopprincipe werken. Dit betekent dat dergelijke systemen in de winter leeglopen en daardoor gedurende die periode geen opbrengst genereren.

Bijkomend voordeel is dat de Nefit zonneboiler overal te plaatsen is. De boiler behoeft niet lager te staan dan de collectoren, zoals dat bij leegloopsystemen wel het geval is.

Bekijk het productoverzicht