Warmte-Weetjes

 

Weetje 12: Gemiddelde temperatuur in huis

Op 23 september begint de astronomisch herfst. In de herfst wordt het mede door de lagere stand van de zon en de kortere daglengte steeds kouder. Hierdoor gaan we weer massaal aan het stoken. De kamertemperatuur moet weer op peil worden gehouden door de centrale verwarming: bij tweederde van de Nederlandse huishoudens staat de thermostaat op 19 of 20 graden. Bij deze kamertemperatuur voelen de meeste mensen zich blijkbaar prettig. (Bron: gemiddeldgezien.nl)

De meeste cv-ketels regelen de warmte op basis van de temperatuur van het water in het cv-leidingsysteem. Daarmee lopen ze eigenlijk wat achter de feiten aan. U voelt zelf immers niet de watertemperatuur, maar de temperatuur in het vertrek. Nefit HR-ketels gebruiken een eigen regelmethode op basis van de ruimtetemperatuur. Het verschil tussen de gewenste en de werkelijke temperatuur is op die manier minimaal. Dit zorgt dat de cv-ketel zuiniger en comfortabeler stookt.

Een slimme thermostaat maakt het nog makkelijker om energiezuinig en comfortabel te verwarmen.

Meer over Nefit Easy, de slimste thermostaat

 

Weetje 11: Besparen met uw thermostaat

27% van de Nederlanders gebruikt de thermostaat niet om energie te besparen. Huishoudens zijn verantwoordelijk voor bijna 25% van de jaarlijkse CO2 uitstoot.

Als huishoudens meer doen om hun energieverbruik te beperken, zal dat dus een merkbaar effect hebben op het totale energieverbruik en totale uitstoot. Door slim om te gaan met de instelling van de kamerthermostaat kan heel wat bespaard worden.

• De thermostaat ’s nachts lager zetten kan de gasrekening met gemiddeld 11% laten dalen (bron: Tilburg University).

• De thermostaat de hele dag één graad lager zetten, bespaart ongeveer 7% op de gasrekening voor verwarming

Een gemiddeld huishouden kan zo al snel € 65 (bron: nibud.nl) tot € 85 (bron: Essent) besparen op de jaarrekening . Dat is makkelijk verdienen.

Het gebruik van een slimme thermostaat bespaart nog meer energie (bron: Econtrack). Een slimme thermostaat, zoals Nefit Easy, maakt energie besparen bovendien nog makkelijker. Hij zet automatisch de verwarming lager, ’s nachts en als er niemand thuis is en zorgt zo dat de verwarming nooit onnodig hoog staat. Bovendien geeft een slimme thermostaat inzicht in uw gasverbruik. Die bewustwording vertaalt zich in de praktijk vaak in extra energiebesparing.

Bijkomend voordeel: in het geval van de Nefit Easy thermostaat zit u niet vast aan een contract: u houdt alle flexibiliteit om over te stappen naar een voordeligere energieleverancier over te stappen wanneer u dat wilt. Regelmatig wisselen van energieleverancier kan honderden euro’s besparen.

Energie besparen met de slimme thermostaat van Nefit, de Nefit Easy

 

Weetje 10: Inzicht in uw gasverbruik

Wist u dat vier van de tien huishoudens geen idee hebben hoeveel zij maandelijks betalen voor hun gasverbruik? (bron: Econtrack) Tegenwoordig kunt u gemakkelijk inzicht krijgen in uw gasverbruik en daarmee samenhangende kosten. Het gemiddelde gasverbruik van een huishouden in Nederland bedraagt volgens milieucentraal.nl 1600 m³ per jaar. Pakt uw gasverbruik hoger uit? Dan bestaat uw huishouden waarschijnlijk uit meer dan het gemiddelde van 2,2 personen of is uw woning matig of niet geïsoleerd (bron: Milieucentraal). Ook de energieprestaties van uw cv-ketel zijn uiteraard medebepalend voor uw verbruik. Een HR-ketel van nu is stukken zuiniger dan een HR-ketel van 12 tot 15 jaar oud. Het verschil kan snel oplopen tot een paar honderd euro per jaar. Met een nieuwe generatie HR-ketel in combinatie met een slimme thermostaat valt de besparing nog hoger uit.

Bekijk het rekenvoorbeeld energiebesparing

Meer weten over de slimste combinatie.

Meer weten over de slimste combinatie.

 

Weetje 9: Ontwikkeling van warmwatertoestellen

In 1938 werd in Nederland, aan de Keizersgracht in Amsterdam, de eerste woning met warmwatersysteem gerealiseerd. Hier werd een warmwaterketel gecombineerd met een keukenfornuis. Tot aan de Eerste Wereldoorlog werd centrale verwarming hooguit in villa's en herenhuizen toegepast. Pas omstreeks 1965 kwam centrale verwarming binnen het bereik van het gewone volk. Inmiddels is deze verwarmingsvorm gemeengoed geworden. (bron: Kenniscentrum)

In de afgelopen dertig jaar hebben de Nederlandse huishoudens veel ontwikkelingen meegemaakt op het gebied van warmwatertoestellen. Begin jaren tachtig introduceerde Nefit de allereerste HR-ketel ter wereld. De HR-combiketel is de afgelopen jaren de norm geworden. Een combiketel zorgt behalve voor de verwarming van de woning ook voor de verwarming van het kraanwater in huis. Het voornaamste voordeel van een combiketel is dat deze zuiniger is in gebruik dan een losse boiler of geiser voor de verwarming van het kraanwater. (bron: Vewin)

Er zijn diverse soorten cv-ketels, ieder met specifieke eigenschappen. Benieuwd welke Nefit HR-ketel bij uw situatie past?

Welke cv-ketel past bij uw situatie

 

Weetje 8: Ingestelde temperatuur als er niemand thuis is.

Zet u de verwarming lager als u langer dan drie uren weg bent? Bij ruim de helft van de Nederlandse huishoudens staat de thermostaat hoger dan 15 graden terwijl er niemand thuis is (bron: onderzoek van Rijksoverheid). Het is lekker om de verwarming op 20 graden te hebben, maar als u weggaat of iedereen slaapt kan de cv een stuk lager. 15 graden is in verreweg de meeste situaties voldoende. Hiermee houdt u vochtproblemen tegen en kunnen de leidingen bij vorst niet bevriezen. En daarnaast leidt het lager zetten van uw thermostaat tot maar liefst € 85,- besparing op de jaarrekening (bron: Essent)

Als we hier met zijn allen meer op letten, leveren al die kleine besparingen bovendien een forse bijdrage aan het terugdringen van het verbruik van fossiele brandstoffen en de CO2-uitstoot. Een slimme thermostaat helpt hierbij. Hij verlaagt automatisch de temperatuur als er niemand thuis is. Hiermee voorkom je dat de verwarming onnodig brandt.

Meer over de slimme thermostaat van Nefit

 

Weetje 7: Thermostaat laag of hoog?

Zowel mannen als vrouwen kunnen het koud hebben. Het zal niemand verbazen als blijkt dat vooral vrouwen moeite hebben met lage temperaturen. En hier is een logische verklaring voor: bij vrouwen stroomt er minder bloed naar de uiteinden van het lichaam dan bij mannen! Het is dus niet zo gek dat maar 14% van de vrouwen thuis de thermostaat laag wil houden, tegenover 23% van de mannen (bron: duurzaamgebouwd.nl).

In ruim de helft van de huishoudens (58%) is weleens een meningsverschil over de juiste temperatuur in huis. Vrouwen zetten de verwarming hoger en de man draait de thermostaatknop weer terug. Ondanks dat is de vrouw wel de baas en bepaalt zij in de meeste gevallen hoe hoog de verwarming staat. Toch wijzen cijfers van energieleveranciers uit dat de thermostaat een graadje lager zetten, ook als u thuis bent, dus wel degelijk scheelt op uw energierekening.

 

Weetje 6: Gasverbruik kosten

Een lagere nachtstand van de kamerthermostaat kan de gasrekening met gemiddeld 11% laten dalen. Dat is de conclusie van een onderzoek van Tilburg University. Het beperken van het energieverbruik van Nederlandse huishoudens kan door het stimuleren van bewustzijn en de inzet van slimme thermostaten.

Daarnaast kunt u natuurlijk de verwarming de hele dag één graad lager zetten. Daarmee bespaart u volgens nibud.nl ongeveer 7% op uw energierekening voor verwarmen! Voor een gemiddeld huishouden is dat ongeveer 65 euro per jaar.

Door uw stookgedrag aan te passen kunt u tot honderden euro’s per jaar besparen. Naast de lagere jaarlijkse kosten is het natuurlijk ook beter voor het milieu.

Tips om uw kosten gasverbruik te verlagen
• Zet de thermostaat een uur voor u vertrekt of gaat slapen lager
• Zet de radiatoren uit in de kamers waar niemand is
• Stook één graadje lager als u thuis bent

Een slimme thermostaat, zoals Nefit Easy, maakt energie besparen nog eenvoudiger. Hij zet automatisch de verwarming lager als er niemand is en zorgt zo dat de verwarming nooit onnodig hoog staat.

Meer over de Nefit Easy

 

Weetje 5: Prijs per douchebeurt of bad

Wat kost douchen en baden?
Een gemiddelde douchebeurt kost bijna 30 cent een bad zo'n 56 cent. Tenminste als je een gasgestookte boiler of combiketel hebt. Heb je een elektrische boiler dan ben je bijna twee keer zo duur uit. Dit blijkt uit onderzoek van AgentschapNL en Vewin. Volgens TNS Nipo gebruiken we in Nederland per persoon gemiddeld 121 liter water per dag. Omgerekend zijn dat zo'n 11 huishoudemmers. Als iedereen in Nederland 1 minuut eerder onder de douche vandaan stapt, besparen we jaarlijks 28 miljard liter water! Dat geeft toch te denken. Heb je toch veel warm water nodig, door bijvoorbeeld je gezinssamenstelling, dan is TopLine Aquapower II Plus een goede oplossing. Het comfort van direct warm water en toch zuinig met energie.

Meer over de Nefit TopLine AquaPower II

 

Weetje 4: Energie besparen

Energie besparen
Wordt bewust van het energieverbruik en bespaar door simpele gewoontes zoals de verwarming laag te zetten en het licht uit te schakelen wanneer je weggaat. Gebruik spaar- en/of LED lampen. Je kunt je was op een lage temperatuur doen en de vaatwasser op een kort programma laten draaien. En het helpt ook al wanneer je de oplader uit het stopcontact haalt wanneer je deze niet gebruikt en als er geen TV gekeken wordt schakel dan het digitale TVkastje uit. Verder bespaar je ook energie door de afzuigkap niet onnodig aan te laten staan en regelmatig te ventileren. Daarnaast kun je op het energielabel letten bij de aanschaf van (huishoudelijke)apparaten.

Duurzame investeringen kun je doen door je woning goed te laten isoleren (vloer, muur- en dakisolatie) maar ook zonnepanelen levert echt wat op.

 

Weetje 3: Waarvoor gebruiken we het meeste gas?

Verwarmen vs warm water
Het grootste deel van het gas dat we thuis verbruiken, is nodig om het huis warm te houden: 73%. Het verwarmen van water voor douche, bad en keuken kost minder dan een kwart van het totale gasverbruik. De rest (4%) gaat vooral op aan koken op gas.

Stookkosten
Je gasrekening wordt dus vooral bepaald door het verbruik voor verwarming. Hoeveel gas je verbruikt hangt af van je cv-ketel, maar vooral van het soort woning, hoe groot deze is en van de isolatie. Met een vrijstaand huis verbruik je bijvoorbeeld bijna de helft (!) meer gas dan het landelijk gemiddelde van ca. 1.440 m3. Is het huis ook nog slecht geïsoleerd dan kan dat nog eens 20% schelen. Afdoende isolatie is dus zeker geen luxe. Verder helpt een goed gedimensioneerde combiketel om het gasverbruik voor zowel verwarming, als warm water te verlagen.

Welke HR-ketel past bij mijn situatie?

 

Weetje 2: Gemiddelde temperatuur douche

Is u weleens opgevallen dat vrouwen het vaak eerder koud hebben dan mannen? Volgens onderzoekers komt dit door de fysieke verschillen, maar ook omdat vrouwen gewoon gevoeliger zijn voor temperatuurverschillen. Dus ook onder de douche. Uit een representatief onderzoek in opdracht van Bosch Thermotechniek is gebleken dat zij gemiddeld 3 graden warmer douchen dan mannen.

 

Weetje 1: Tijd onder de douche

We staan steeds langer onder de douche. Gemiddeld ongeveer 8 minuten. Mensen van rond de dertig douchen gemiddeld tien minuten. Daarvoor gebruiken ze ongeveer 66 liter water. Onder de 18 wordt nog geen 50 liter gebruikt, terwijl de 55-plusser zes minuten doucht met 38 liter water.

Ten opzichte van 1995 wordt onder de douche 10 liter meer water gebruikt. Dit is gebleken uit onderzoek in opdracht van Vewin. Naast water verbruik je met douchen uiteraard ook energie voor het verwarmen van het water. Wil je daar energie- en kostenbewust mee om gaan, denk dan eens aan een zonneboiler: douchen op gratis, schone zonne-energie!

Meer over zonneboilers